×

Floating Vistas

John Lewis and Waitrose Horsham

Project Description

Inspired by the undulating contours of the North and South Downs, the sculpture echoes the rhythms of this beautiful area of England. Commissioned by John Lewis and Waitrose, Floating Vistas consists of a series of nine steel and aluminium forms, suspended from the ceiling in the entrance areas. The rhythmic nature of the installation complements the strong geometry of the space and the reflective surfaces create an intriguing and ever-changing expanse of light and colour.

×

Spectra

North Wales Cancer Treatment Centre

Project Description

Inspired by the beauty of DNA and by the rhythms of the local landscape, this dichroic glass and steel sculpture spans the waiting area of the Centre. Viewed from the first floor bedrooms, the form constantly changes in response to the prevailing lighting conditions.

×

Radiate

Corbett Hospital Dudley

Project Description

This dramatic tensile form, created in response to the radial architectural design of the hospital, projects dramatic light patterns onto the entrance area. The curving ceiling provides a canvas for an ever-changing play of light.

×

Light Matrix

Cadence Electronics, Livingston

Project Description

This tensile form extends three floors from ground level in the central atrium of the building. Glass elements move in response to the air currents and create kinetic light projections onto the wall. The injection of movement and light enhances our experience of this deep space where otherwise the light distribution remains static and uniform.

×

Lens Screen

Prospect Exhibition, Newcastle upon Tyne

Project Description

This screen, consisting of a series of Fresnel lenses etched into polycarbonate, concentrates the view into multiple focussed images. The form captures the light and the optical lens effect is intriguing, appearing to have depth beyond the materials’ 1mm thickness.

×

Dichroic Globe

James Cook Uni Hospital Middlesbrough

Project Description

Inspired by themes of navigation and exploration, this dramatic installation, representing the southern hemisphere, transforms the central atrium of the hospital. Marine rigging techniques are used to create lines of longitude and multiple dichroic glass panels form light screens that appear to subtly change as you move through the space.

A visitor’s observation: "I wanted to tell you how overwhelmingly beautiful and inspirational I find your glass sculpture. My husband is currently in ICU at James Cook Hospital so I spend many hours there. I look at your sculpture every day at various times and from every level, and love the way the colours are constantly changing depending on the light. The shape of the billowing sails and rigging together with the suggestion of the infinity of the constellations and the feeling of exploration are remarkable. I derive a great deal of pleasure and interest from the sculpture and also a release from present worries. Thank you so much".

×

Aerial

K2 Leisure Centre - Crawley

Project Description

Inspired by human physical movement and weightlessness, this dichroic glass and steel sculpture twists and extends through the space. Rock climbers, ascending the wall beyond, have a closer look at the amazing expanse of light and colour in this dramatic form.

×

Ocean Dynamics

West Quay - Southampton

Project Description

This suspended sculpture responds to the fall of sunlight in the space, animating the atrium at West Quay with a play of coloured projections. Commissioned by Hammersons, the installation is inspired by the fascinating forms observed in fluid dynamics; wave formation and the dynamic movement of shoals of fish.

×

Rotating Sculpture

MAC Birmingham

Project Description

Inspired by geodesic domes and cell structure, this sculpture slowly rotates creating a mesmerising experience of light and colour. The form is designed in response to the architecture and provides an intriguing focal point in the café and entrance area of the Midlands Arts Centre. Families chose to sit below the form and children become transfixed by the amazing optical effects!

×

Sky

Lanes Centre, Carlisle

Project Description

This extension to the Lanes Shopping Centre receives no natural light. My approach to the commission was to bring a sense of ‘sky’ into the new shopping area by installing one hundred and eighty dichroic glass elements to the ceiling of this seventy metre long shopping mall. The design works with the strong perspective of the space, merging to create an amazing and dynamic expanse of light and colour.

×

Sea Change

Sunniside Gardens, Sunderland

Project Description

This landmark sculpture is inspired by the industrial heritage of the city, bringing together visual references to ship building and glass making. The proud structure reflects its environment and responds to the fall of light, projecting patterns reminiscent of light on water onto the surrounding landscape.

×

Research and further projects

Creating Light Filled Spaces

Project Description

Laura Johnston Studios place research at the centre of practice. Ideas are explored though the creation of imagined spaces where light manifests itself in both subtle and dramatic ways. Three dimensional models are constructed in the studio, using both virtual tools and physical materials, and their response to light is observed and recorded. The studio prides itself on an innovative approach to work where ideas lead the way and practical solutions are sought to achieve their ends.

Current work is concerned with architectural atmosphere and how this can be altered through light. We believe that the subtle/dramatic and ever-changing experience of light in the natural environment is vital to human health and well-being. Our mission is to bring the essence of this into the spaces we design.